Je fiets in conditie houden!

02-08-2021

Als fietser in conditie blijven lijkt evident, maar een ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel, daarom moet ook een fiets in prima conditie zijn! Naast een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud van je fiets door een fietsenmaker, kan u er zelf ook op toe zien dat je fiets door het jaar in goede conditie te houden. Hierbij enkele tips:

Doe een check-up van je fiets na elke rit

  • Reinig je fiets na elk ritje;
  • Doe een nazicht van je banden en wielen;
  • Kijk na of de remmen nog werken zoals het hoort;
  • Smeer de ketting opnieuw indien dit niet meer het geval is.

Hoe begin je eraan?

De theorie lijkt simpel, maar een propere fiets is het begin van een zorgeloze volgende fietsrit. Daarom is het belangrijk om na een fietsrit ervoor te zorgen dat de fiets in orde wordt gemaakt voor een volgende rit.

Laat het achterwiel de grond niet raken

Om een fiets grondig te kunnen reinigen, plaats je de fiets het beste in de hoogte, bijvoorbeeld door het gebruik van een standaard. Uiteraard beschikt niet iedereen over deze zulke reparatiestandaard, daarom kan je de fiets ook ophangen of ondersteboven plaatsen op zadel en stuur. Belangrijk is dat het achterwiel de grond niet raakt.

Zorg voor een propere fiets

Ben je net terug van een modderige fietsrit met de mountainbike, spoel hem dan af met de tuinslang.

In de opsomming hebben we het gehad over het smeren van de ketting, belangrijk is in eerste instantie de ketting te ontvetten. Doordat je achterwiel de grond niet raakt, kan je makkelijk aan je fietstrapper draaien om de ketting voort te bewegen. Door het gebruik van de ontvetter (speciaal voor fietsen) kan je de ketting, tandwielen en versnelling reinigen.

Na deze stap neem je zeep, water en een spons en/of fietsborstel. Zeep de fiets goed in en indien nodig de zeep enkele minuten inwerken. Spoel de fiets af met een tuinslang en droog hem af met een vod (of laat de fiets drogen).

Een soepele ketting

Je kan de ketting smeren op dezelfde manier als je deze ontvet hebt: draai aan de fietstrapper zodat de ketting beweegt. Gebruik zeker een smeermiddel dat ervoor zorgt dat er geen vuil wordt aangetrokken. Verspreid het product over de hele ketting door de trappers naar voor en naar achter te draaien. Verwijderd met een vod het overtollig vet langs de buitenkant van de fietsketting.

Alle remmen dicht

Na een (stevige) rit en een grondige reinigingsbeurt is het belangrijk de remmen te testen. Als ze nog werken zoals het hoort, dien je geen stappen te ondernemen. Echter is het mogelijk dat je te veel druk op de remmen moet zetten, om de fiets tot stilstand te brengen. Kan je dit niet zelf oplossen? Contacteer de fietsenmaker om uw volgend fietstochtje veilig te laten verlopen.